tisdag 31 maj 2016

Utflykt till Södertälje och Lidingö 24 maj 2016


Utflykt till Södertälje och Lidingö Vår resa den 24 maj gick till Södertälje där vi serverades kaffe och mackor i Wendela Hebbes hus. Därefter kom Ami Lönnroth och hennes man och berättade om Wendela med flera och hur huset räddades. Efter en intressant guidning åkte vi vidare till Foresta där vi åt lunch och beskådade den fina utsikten.
Därefter besökte vi Millesgården. Vi fick en mycket trevlig guidning om Carl och Olga Milles liv och verk. Efter rundvandring i anläggningen med många fina statyer tittade vi på Josef Franks färgrika tyger, möbler och akvareller. Vi hade strålande väder och alla 50 deltagare var mycket nöjda.                           
 Vårt höstprogram kommer att skickas ut per mail, varför alla som inte anmält eller ändrat mailadress ombeds informera Margaretha Bengtsson om adresserna. Program per post kommer senare till de som saknar mail.

Ha en skön sommar och Väl Mött till hösten!


måndag 2 maj 2016

26 april, utflykt till Mauritzberg




Ett 40 tal medlemmar från föreningen Aktiva Seniorer i Nyköping/Oxelösund, genomförde på tisdagen den 26 april en utflykt till Mauritzberg på Vikbolandet. En lyckad resa med både sol och lite kalla vindar från Bråviken. På slottet intogs god lunch med halstrad lax i skånsk senapsås och smörstekt potatis, serverad i slottets vackra gamla norra flygel. Därpå bjöds det informativ guidning av slottet och det vackra kapellet vid stranden.
Slottets förste ägare på 1500-talet var Birger Nilsson Grip, ättling till Sveriges störste jordägare genom tiderna. 1912 köptes slottet av greve Birger Mörner som gjorde Mauritzberg till ett kulturhem. En omfattande restaurering på 90-talet återgav byggnaden sin karolinska stil efter år av hårt slitage under 1900-talets många ägare.